Категорії розділу

ІСТОРІЯ ТА ЗДОБУТКИ ЛІТСТУДІЇ [6]
Творчі здобутки студійців [8]
Колективні акції "перехрестян" [20]
зініційовані "Перехрестям" заходи
ФІЛІЯ "Перехрестя" [13]
зустрічі в бібліотеці №9
Доброчинні проекти [7]
з ініціативи та за участі "Перехрестя"
"Перехрестя" на гостині [12]
виступи на позастудійних заходах
"Свіжачок" [15]
нові автори та матеріали на сайті
Позастудійний літпроцес [11]
анонси і короткі відгуки
Конкурси, фестивалі... [24]
ОСП [8]
Оперативна Стрічка Поезії
Візуальні мистецтва [2]
Застигла музика, чи мовчазна поезія
ГОСТІ ЛІТСТУДІЇ [2]
Твори і розмисли наших друзів і гостей - віртуальних чи тих, хто побував на наших зустрічах "у реалі"
ОСТАШКИ [2]
РОЗМИСЛИ ТА АНАЛІТИЧНІ МАТЕРІАЛИ ВІД КЕРІВНИКА ЛІТСТУДІЇ - ВІКТОРІЇ ОСТАШ

Форма входу

Пошук

Календар

«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Наше опитування

Що означає для Вас літстудія "ПЕРЕХРЕСТЯ"
1. коло друзів та однодумців
2. засіб демонстрації своїх можливостей і свого хисту
3. місце живого спілкування
4. не замислююсь над цим
5. майданчик для старту в літературі
6. місце де можна дізнатися про щось нове
7. можливість обміну енергією
8. місце розваг і відпочинку
9. інше (вказати що саме)
Всього відповідей: 27

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Четвер, 28.03.2024, 10:49
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Перехрестя

Головна » 2013 » Липень » 8 » Поетична Країна мрій
16:04
Поетична Країна мрій
В Літературній Країні мрій пора виділити підфестиваль - Поетична Країна мрій. :)) Поетів на Країну мрій з”їжджається багато, а уваги до них бракує. Принаймні вони губляться за повідомленнями про події з ознаками шоу, яким організатори надають більшої ваги зі зрозумілих причин.

Тим не менше Літературна Країна мрій надає можливість презентувати свою творчість як окремим поетам, так і цілим літературним об”єднанням.
Мала літературна сцена "Курінь”, що знаходиться посередині книжкового ярмарку, стала притулком для більшості поетів, що з”їхались з різних міст.

Так 6 липня виступи на "Курені” відкрило Черкаське літературне об’єднання ім. Василя Симоненка. Естафету підхопила Київська молодіжна літстудія "Перехрестя”, окремо виступала Катруся Гладка, відбувся масивний зліт "Гоголівської академії”. Поетів було справді багато, вони творчо перемішались в кафешці під парасолями навпроти сцени "Курінь", знайомлячись, спілкуючись, слухаючи колег. Там же, під парасолями, сиділи глядачі, бо з лавочками біля сцени був напряг. А 7 липня на "Курені” виступала гутірка поетів "Севама”. Їх читання супроводжував традиційний для "Країни мрій” дощ.

Черкаське літературне об”єднання імені Василя Симоненка вкотре довело, що поети можуть самоорганізуватись. Їх делегація приїхала значним складом, без запізнень (кияни зрозуміють :))), зі своїми ведучими і підготовленим сценарієм виступів. Від черкащан виступали Анатолій Антонець, Наталя Бонь, Оксана Одорошенко, які представили дитячі твори. А також Валерія Карбишева, Тетяна Козловська, Оксана Ланська, Оксана Галаєва, Юлія Кльотка, Катерина Вербівська, Антоніна Романенко та Олексій Юрін.


Добірку Оксани Галаєвої я б назвала "салютом уяв”, її вірші, деякі виражено урбаністичні, вирізнялись несподіваними образами.


Антоніна Романенко бавила глядачів сучасними байками. На Країні мрій це було дуже доречно. :))


12-річна Валерія Карбишева продемонструвала несподіваний для свого віку рівень поетичної майстерності — як за широтою думки, так і за художнім її вираженням.


Черкащанин Олексій Юрін верткий не лише в стьобі, яким наповнені його вірші, але й в самоорганізації. Він примудрився взяти участь одразу в декількох поетичних заходах Країни мрій.


Катерина Вербівська разом з Олексієм Юріним вели захід, їх дует був чудовий. Проте їх твори настільки різні і несумісні, що складно зрозуміти, як ці два автори змогли поділити маленьку сцену. :)) Поезія Катерини Вербівської чуттєва і прониклива.


Черкаське літоб”єднання ім. В. Симоненка повним складом на Країні мрій.

Від київської літстудії "Перехрестя” виступили Вікторія Осташ, Антоніна Спірідончева, Ярина Мавка (Ірина Кравчук), Світлана Кондратьєва, Михайло Невідомський та Євгенка Чугуй.


Поезії Вікторії Осташ — ідейно складні і глибокі, ніби просили додаткового часу на обмірковування.


Антоніна Спірідончева читала поезії зі своїх "галереї жіночих портретів” та "бунтарського циклу”.


Твори Ярини Мавки керівник студії Вікторія Осташ назвала "тонкими нюансовими”. Глядачі могли в цьому переконатись під час виступу поетки.


Майже реперські тексти звучали у виконанні Михайла Невідомського.


Світлана Кондратьєва - навчання на спеціальності "літтворчість" дає швидкий ріст майстерності автора. Це відмітила Вікторія Осташ, яка спостерігає за творчістю Світлани Кондратьєвої.


Євгенка Чугуй — лірична, ніжна і непроста у своїх віршах.


Катруся Гладка — яскрава, лірична, жіночна. Її виступ тривав півгодини, тож охочі мали час розсмакувати любовну лірику поетки і не тільки.

Поетичні читання Гоголівської академії — це поетичний набіг, зліт, штурм — не знаю, як точніше назвати. Серед г@ківчан зі сцени "Курінь” виступили Надя Позняк, Олексій Ганзенко, Олег Коцарєв, Роман Повзик, Ганна Осмоловська, Заза Пауалішвілі, Таня-Марія Литвинюк, Анна Єгорова, Ольга Бражник, Сергій П’ятаченко, Олена Степаненко, Ірина Шувалова та модератор інтернет-сайту "Гоголівська академія" Ніка Новікова.


Надя Позняк, яка приїхала на Країну мрій із Сум, запам”яталась проникливістю своїх творів, їх емоційною насиченістю. Каже, що приїхала заради обміну досвідом, інших послухати і себе показати, адже літературні студії невеликих міст усе ще є ізольованими від поетичних рухів та існують самі в собі.


Олексій Ганзенко свій виступ почав скромно:
- Перед вами один з цьогорічних переможців "Коронації слова"!
На розсуд публіки він представив свою "МЕнеїду", події якої розгортаються на Трої-єщині. Герої нові, час новий, обставини нові, а МЕней - як і раніш, парубок моторний і хлопець хоч куди козак. :))


Порадувала глядачів і Таня-Марія Литвинюк своїм майже інтимним читанням поезії. Її спраглий еротичний напівшепіт зібрав осіб чоловічої статі (фото з її сторінки на ФБ).


Заза Пауалішвілі - готується до виступу, ще мить і зі сцени полетять його пронизливі рядки і влучать в дівочі серця.


А ось так творчо перемішались поети з Черкас, Сум, Білопілля і Києва, які брали участь у різних поетичних заходах "Куреня" в суботу 6 липня. На фото: Наталя Гончарова (Київ), Сергій П’ятаченко (Суми), Ольга Бражник (Білопілля), Вікторія Осташ (Київ), Оксана Ланська, Наталя Бонь та Оксана Галаєва (Черкаси).

7 липня під рясним дощем переливало поетичні меди літературне об’єднання «Sevama», керівник і організатор Оксана Яблонська. Виступ гутірки під відповідною назвою «Яблучний мед» був досить символічним, адже, найчастіше слав’янського Купайла, чий день за новим стилем традиційно відзначають 7 липня, зображають саме з яблуком, воно ж є символом і самого літературного об’єднання. Окрім того, подібно до різних видів меду: квіткового, гречаного, липового тощо, - гутірку представляли різнотематичні поети і музиканти не з одного регіону України.


Так, першим було надане слово Дмитру Кокошинському – зовсім юному київському музиканту та автору поетичних текстів. Юнак нагадав глядачам, як може битися серце, повне запалу на молоднечої енергії, коли воно закохане уперше і уперше стикається з непосильними труднощами невідповідності реального і бажаного. Завершенням його купальських пошуків стали пісні – власноручно покладені на музику, вірші Василя Стуса.


Опісля естафету перейняла поетка-бард із Хмельницького Оксана Романів. Її філософська лірика спонукала подумати не лише над одвічними питаннями сенсу буття, людськими стосунками, але і такими побіжними заувагами, як, до прикладу, падіння дощу.


Надзвичайно драйвовим видався виступ ніжинського поета-урбаніка Ярослава Гадзінського. Його чіпка образність дала змогу побачити у буденності літнього мегаполісу щось нехарактерне і невловиме, як от серпнева парфумерія.


Юлія Набок-Бабенко, поетка із Миколаєва, вразила публіку ніжністю своєї лірики та мелодичністю. Почасти здавалося, що кожен її текст, ніби симфонія, у якій кожен рядок відіграє, подібно музичному інструменту, відведену лише для нього, партію.

Передостаннім до слова був запрошений вінницький поет Сергій Рибницький. У своєму виступі хлопець зробив акцент на соціальній поезії: замислився не лише над покращеннями людського життя, але і, чому «у бібліотеках не можна триматися за руки».


Завершенням поетичних переливань яблучного меду стали ліричні сповіді авторки із Бердичева Катерини Ляшевської, яка до того ж була і модератором севамівських читань.

Примітно, що не зважаючи на грім і блискавицю, слухачів у авторів літературного об’єднання було доволі: люди мостилися не лише під сценою і паралельними накриттями, а й заполонили парасольками прохідну частину.

Отже, поети вже вкотре підтвердили, що на Країні мрій вони є самостійною і великою силою (проте не надто впливовою), що їм не страшні ні спека, ні злива, що поетичні заходи пора виділяти в окремий підфестиваль - Поетична Країна мрій. :))

Антоніна Спірідончева,
Катерина Ляшевська
Фото: Оксана Галаєва,
Антоніна Спірідончева,
Сергій Рибницький
Категорія: Конкурси, фестивалі... | Переглядів: 1940 | Додав: Антонина | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]