Категорії розділу

ПОЛОЖЕННЯ ПРО КОНКУРС [1]
НОМІНАЦІЯ "Кращий молодий автор" КМА [1]
започатковано в березні 2014 року мета: заохочення початківців
ВІДКРИТИЙ РЕЙТИНГ "Читацьких симпатій" [32]
Голосування за твори з конкурсних добірок поточного і минулих років (від кожного автора - 2 поезії). Твори розміщує Оргсекретар, обираючи перший та останній від кожної добірки (із минулих років: 2012 - 2016), публікуючи 2 твори, обрані автором добірки (із 2017 року).
РЕЗУЛЬТАТИ П'ЯТОГО РОКУ (2016) [1]
Імена переможців та дипломантів 2016 року
РЕЗУЛЬТАТИ ЧЕТВЕРТОГО РОКУ (2015) [1]
Імена переможців та диплогмантів 2015 року
РЕЗУЛЬТАТИ ТРЕТЬОГО РОКУ (2014) [1]
переможці (лауреати) і дипломанти Конкурсу
РЕЗУЛЬТАТИ ДРУГОГО РОКУ (2013) [1]
РЕЗУЛЬТАТИ ПЕРШОГО РОКУ (2012) [1]
ЖУРІ КОНКУРСУ [1]
ЗНАЙОМТЕСЬ: НАШІ ПЕРЕМОЖЦІ [1]
ІНФО ТА ТВОРИ ЛАУРЕАТІВ ТА ДИПЛОМАНТІВ РІЗНИХ РОКІВ
"УРБА"-ПОДІЇ [4]
ВІДГУКИ, ОГЛЯДИ... [0]
статті про переможців, членів журі, огляди конкурсних добірок
ДРУЗІ та ІНФОСПОНСОРИ КОНКУРСУ [0]
Наша опора і підтримка
ДО ІСТОРІЇ КОНКУРСУ [1]
ОСНОВНІ ФАКТИ, ІСТОРИЧНІ ВІХИ

Форма входу

Пошук

Календар

«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Наше опитування

Що означає для Вас літстудія "ПЕРЕХРЕСТЯ"
1. коло друзів та однодумців
2. засіб демонстрації своїх можливостей і свого хисту
3. місце живого спілкування
4. не замислююсь над цим
5. майданчик для старту в літературі
6. місце де можна дізнатися про щось нове
7. можливість обміну енергією
8. місце розваг і відпочинку
9. інше (вказати що саме)
Всього відповідей: 27

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Середа, 24.04.2024, 18:56
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Перехрестя

УРБА-ПЕРЕХРЕСТЯ: КОНКУРС УРБАНІСТИЧНОЇ ПОЕЗІЇ

Головна » 2013 » Липень » 9 » ПОЛОЖЕННЯ про Всеукраїнський конкурс урбаністичної поезії та малої прози «УРБА-Перехрестя»
17:51
ПОЛОЖЕННЯ про Всеукраїнський конкурс урбаністичної поезії та малої прози «УРБА-Перехрестя»

І. Загальні положення

Засновником Всеукраїнського конкурсу урбаністичної поезії і малої прози (далі – Конкурс) є Вікторія Осташ (автор ідеї), київська письменниця, очільниця Київської молодіжної літера- турної студії (артспільноти) «Перехрестя». 

Спонукою до започаткування конкурсу саме урбаністичних творів, тематичним вістрям яких є сучасна міська тематика, ідеологія та естетика, стали результати «включеного» спостереження за сучасним літературним процесом, зокрема, – розвитком жанрів поезії і малої прози, серед яких найбільш поцінованими і заохочуваними на рівні масової свідомості та державної підтримки залишаються пейзажна, лірична, так звана патріотична і соціальна лірика і проза (за тематичним принципом). Водночас яскраво заявила про себе нова генерація митців, поетизаторів і буттєтворців міста, мегаполісу, чиїм природним середовищем є урбаністичне.

І отже, існує нагальна потреба забезпечити належний рівень розвитку і поціновування творчого продукту цієї генерації, і, разом з тим, сприяти вихованню читацьких смаків, розширенню «літературного світогляду» широкої аудиторії. Одним з орієнтирів для урба-поетів і прозаїків, у просторі національному і світовому, може слугувати творчість українських футуристів, зокрема – Михайля Семенка, львівської літературної групи «Дванадцятка», представників ультраїзму, магічного реалізму середини - 2-ї половини ХХ ст. та постмодернізму (від 60-80 років ХХ ст. дотепер) тощо.

 

ІІ. Мета і засадничі принципи Конкурсу

Конкурс започатковано задля виявлення і заохочення талановитих письменників-початківців, орієнтованих у своїй творчості на урбаністику, поетику міста, а також з метою подальшого сприяння розвиткові їхніх творчих здібностей.

Концепція Конкурсу заснована на поновленні втраченого зв’язку поколінь і передбачає рівноцінне залучення до «виховання» наймолодшої літературної генерації як живих класиків (представників різних поколінь), так і нещодавніх початківців, а нині – повноцінних учасників літературного процесу (із покоління, яке увійшло в літературу в 90-ті роки минулого – перше десятиліття нинішнього ХХІ ст.). Лише завдяки такому підходу можливо уникнути однобічності чи упередженості оцінок, забезпечити всебічний і виважений розгляд усіх переваг і недоліків поданих на Конкурс творів.

         Жодних національних, політичних, релігійних, а також ідеологічних (за винятком вищезгаданої «ідеології міста») чи жанрових обмежень організатори Конкурсу не визнають.

         Головними критеріями оцінки є об’єктивність, ідейна і психологічна неупередженість, а також високий технічний і мистецький рівень конкурсних творів, їхня висока художність і неутилітарність, потенційна літературна спроможність авторів.

 

ІІІ. Завдання Конкурсу

Безпосередньо для лауреатів -- дати поштовх дальшого розвитку потенційного творчого заряду молодого автора; допомогти втілити оригінальну поетичну ідею; підтримати талант початківця і дати йому підґрунтя для самовизначення.

Для розвитку сучасної української літератури – відновити традиції спадкоємності поколінь; виробити принципи неупередженості, виняткової об’єктивності і граничної виваженості висновків щодо творчого здобутку того чи того учасника та запровадити їх у практику вітчизняних літературних конкурсів; сприяти подоланню містечковості (зокрема, – психологічної, ідейно-естетичної) задля виходу на простір актуальної світової літератури.

 

ІV. Періодичність проведення Конкурсу та терміни подання творів

         Конкурс «УРБА-Перехрестя» є щорічним і проводиться з березня (початок надходження конкурсних добірок) по вересень конкурсного року (завершення прийому творів на конкурс). Так, з 31 березня до 15 вересня 2018 року (включно, до 12-00) оргкомітет прийматиме  конкурсні добірки від авторів, які «змагатимуться» за перемогу в Конкурсі «Урба-Перехрестя-2018»;  орієнтовно до середини жовтня члени журі матимуть змогу оцінити надіслані твори; остаточне рішення щодо переможців (лауреатів) та дипломантів формується до кінця жовтня, відповідно – оприлюднення результатів та нагородження (із гала-вечором переможців і членів журі Конкурсу та Відкритим очним туром - "Київський УРБА-РІЙ") передбачається у листопаді. Місце і дату оргкомітет повідомить після завершення роботи журі.

На Конкурс приймаються поетичні твори  і мала проза (до 5 тис. знаків) українською мовою відповідної тематики без жанрових чи типологічних обмежень (як традиційна римована поезія, так і білий вірш та верлібри; для прози - новели, замальовки, оповідання тощо), оформлені як цілісна добірка (для прози - можливо подати кілька творів, загальним обсягом не більше визначеного - 5 тис. знаків) із обов’язковою спільною назвою (заголовком добірки).

Кількість поетичних творів – не менше 10-ти і не більше 15-ти (якщо рахувати за середнім обсягом одного твору - до 16 рядків, відповідно загальний обсяг добірки може коливатися в межах від 160 до 240 рядків віршованого тексту); для прози - один або кілька творів загальним обсягом до 5 тис. знаків.

 V. Журі конкурсу

         Переможців і дипломантів Конкурсу визначає авторитетне Журі Конкурсу, яке складається з відомих письменників, літературних критиків і видавців різних поколінь, чиє входження в активний простір українського літературного процесу стало цікавим явищем (подією) в історії літератури ХХ – ХХІ ст.

 

VІ. Умови участі, конкурсні номінації і вимоги до творів

Учасником Конкурсу може бути громадянин України (без обмеження віку), автор оригінальних (не переспіви і не переклади) поетичних творів і малої прози українською мовою, незалежно від лауреатства у відомих і не дуже відомих конкурсах, літературних премій чи інших відзнак (але не ті самі твори чи добірки, з якими автор вже переміг в інших конкурсах чи за які отримав відзнаки).

Дуже просимо, авторів, які є членами професійних спілок письменників, а також лауреатів Нобелівської премії по можливості не брати участь у нашому Конкурсі, аби дати дорогу менш відомим або поки що менш успішним авторам :)))

Твори, що надсилаються на Конкурс, мають відповідати засадам, меті і тематиці конкурсу. Головна вимога до надісланого оригіналу (комп’ютеропису) – високий художній рівень творів та естетична цілісність добірки, що передбачає передусім єдність змісту і форми, наявність наскрізної ідеї, спільної для всіх відібраних творів.

Термін надходження творів на Конкурс (Див. п. ІV). Твори на Конкурс (конкурсні добірки) приймаються за електронною адресою urba-perehrestya.poetry-konkurs@ukr.net із темою листа «На Конкурс Урба-Перехрестя» і обов'язковим зазначенням номінації і підномінації. 

Конкурсні номінації (станом на початок 2018 р.). Конкурс має дві основні номінації:

1. Поезія (підномінації "Основна, ОН (без вікових обмежень)" та "Найкращий молодий автор, НМА (до 25-ти років).

2. Мала проза (підномінації - ті самі, що й для поезії - ОН та НМА (див. вище, номінацію 1.).

3. Урбаністичне фото (проект, див. розділ IX. Додаткові положення: ПРОЕКТ номінації "Урба-фото".

Умовою участі одного автора (із молодших 25-и років) одразу в обох номінаціях є дві окремі заявки із двома різними добірками творів. 

До участі в Конкурсі допускаються відібрані Журі авторські оригінали (комп’ютерописи) - творів відповідного обсягу (поезія - 10-15 творів не більше 16-ти рядків кожна; проза - один або кілька творів загальним обсягом не більше 5 тис. знаків) і тематики (урбаністика), оформлені за такими стандартами:

Обов’язковим є лист (із позначкою в темі «На Конкурс Урба-Перехрестя»), що містить коротку заявку (довільної форми) на участь у Конкурсі, супроводжуваний вкладеними файлами, перший з яких має містити твори і бути названий прізвищем (псевдо) автора із зазначенням номінації та підномінації, за такою формою: «ПрізвищеНомінаціяПідномінація» (наприклад, «ПетренкоПоезіяОН»,"ПетренкоПрозаОН", "ПетренкоПоезіяНМА","ПетренкоПрозаНМА"); другий вкладений файл необхідно назвати прізвищем (псевдо) автора із зазначенням міста і слова «Біо»: «ПетренкоХарківБіо».

Вимоги до вкладеного файлу з творами: файл має бути створений у текстовому редакторі Word, без абзацних чи інших відступів (на початку рядків) чи вирівнювань по центру; для поезії - бажано розмістити по одному віршу на сторінку; для прози - новий твір починати з нової сторінки.

Увага: у файлі з творами прізвище (чи псевдо) автора має бути вказане лише на початку файлу, без дублювання на кожній сторінці чи у колонтитулах! Після прізвища (псевдо) має бути вказано назву (заголовок) добірки (теж лише єдиний раз).

 

VІІ. Оприлюднення Положення та додаткової інформації про Конкурс, його учасників (номінантів), перебіг та результати Конкурсу

Положення про Конкурс (оновлені варіанти Положення, доповнення до нього тощо) та (або) повідомлення з вимогами до конкурсних творів публікуються:

·        на сайті Київської літературної студії «Перехрестя» http://perehrestya.at.ua/

·        у групі «Перехрестя» на фейсбук

http://www.facebook.com/profile.php?id=100000932529130#!/groups/perehrestya.at.lit/

VIII. Відзначення переможців та дипломантів Конкурсу

     Передбачено присудження першої премії із врученням Диплому і авторської статуетки від Олесі Дворак-Галік (із серії "Двійнята"). Дипломанти Конкурсу отримують заохочувальні премії - видання творів членів журі та інших відомих сучасних авторів, а також - мистецькі подарунки.

        IX. Додаткові положення: ПРОЕКТ номінації "Урба-фото", від 2018 року - у співпраці з Міжнародним  студентським фотоконкурсом "ГАРЯЧА КРИГА" (засновник - Київський національний університет технологій та дизайну). Співпраця відбувається на умовах інформаційного обміну. Потенційні бажаючі представити на Конкурс "Урба-Перехрестя" авторські урбаністичні світлини - автоматично стають учасниками фотоконкурсу "Гаряча крига" (на загальних умовах, передбачених оргкомітетом Фотоконкурсу). Оргкомітет "Урба-Перехрестя" може виконувати (на прохання учасників) функцію інфо-посередництва (переслати Інформаційного листа від Оргкомітету Фотоконкурсу "Гаряча крига"). Оргкомітет "Урба-Перехрестя" призначає спеціальну відзнаку одному (кільком) учасникам Фотоконкурсу (в умовній номінації "Урбаністичне фото")  - Диплом та мистецький подарунок. 

Категорія: ПОЛОЖЕННЯ ПРО КОНКУРС | Переглядів: 4908 | Додав: Ostashkіna | Теги: Всеукраїнський конкурс поезії Урба- | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]